TheInfoListRev V5.1.84
Xfr/
SummaryRelatedTreeNews

Related topics

Northern fulmar

Sponsored
Shop Amazon for dash cameras
Browse products on Amazon.
Search Amazon →
As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.

The northern fulmar, Arctic fulmar, or simply fulmar (Fulmarus glacialis) is an abundant seabird found primarily in subarctic regions of the North Atlantic and North Pacific oceans. There has been one confirmed sighting in the Southern Hemisphere, with a single bird seen south of New Zealand. Fulmars come in one of two colour morphs; a light one in temperate populations, with white head and body and grey wings and tail, and a dark one in arctic populations, which is uniformly grey; intermediate birds are common.

FulmarFulmarThe fulmars are tube-nosed seabirds in the familyProcellariidae. The family includes two extant species, and two extinct fossil species from the Miocene. Fulmars superficially resemble gulls, but are readily distinguished by their flight on stiff wings, and their tube noses. They breed on cliffs, laying one or rarely two eggs on a ledge of bare rock or on a grassy cliff. Outside the breeding season, they are pelagic, feeding on fish, squid and shrimp in the open ocean.Southern fulmarSouthern fulmarThe southern fulmar (Fulmarus glacialoides) is a seabird of the Southern Hemisphere. Along with the northern fulmar, F. glacialis, it belongs to the fulmar genus Fulmarus in the family Procellariidae, the true petrels. It is also known as the Antarctic fulmar or silver-grey fulmar. It is largely pale grey above and white below with a distinctive white patch on the wing. It breeds on the coast of Antarctica and on surrounding islands, moving north in winter.Pacific OceanPacific OceanLargest ocean on EarthThe Pacific Ocean is the largest and deepest of Earth's five oceanic divisions. It stretches from the Arctic Ocean in the north to the Southern Ocean, or, depending on the definition, to Antarctica in the south, and is bounded by the continents of Asia and Australia in the west and the Americas in the east.ProcellariiformesProcellariiformesOrder of birdsProcellariiformes is an order of seabirds that comprises four families; the albatrosses, the petrels and shearwaters, and two families of storm petrels. Formerly called Tubinares and still called tubenoses in English, Procellariiformes are often referred to collectively as the petrels, a term that has been applied to all members of the order, or more commonly all the families except the albatrosses.Atlantic OceanAtlantic OceanThe Atlantic Ocean is the second largest of the world's five oceans, with an area of about 85,133,000 square kilometers (32,870,000 sq mi). It covers approximately 17% of Earth's surface and about 24% of its water surface area. During the Age of Discovery, it was known for separating the New World of the Americas (North America and South America) from the Old World of Afro-Eurasia (Africa, Asia, and Europe).SubarcticSubarcticThe subarctic zone is a region in the Northern Hemisphere immediately south of the true Arctic, north of hemiboreal regions and covering much of Alaska, Canada, Iceland, the north of Fennoscandia, Northwestern Russia, Siberia, and the Cairngorms. Generally, subarctic regions fall between 50°N and 70°N latitude, depending on local climates. Precipitation is usually low, and vegetation is characteristic of the taiga.Southern HemisphereSouthern HemisphereThe Southern Hemisphere is the half (hemisphere) of Earth that is south of the equator.ProcellariidaeProcellariidaeThe family Procellariidae is a group of seabirds that comprises the fulmarine petrels, the gadfly petrels, the diving petrels, the prions, and the shearwaters. This family is part of the bird order Procellariiformes (or tubenoses), which also includes the albatrosses and the storm petrels. The procellariids are the most numerous family of tubenoses, and the most diverse.ShearwaterShearwaterShearwaters are medium-sized long-winged seabirds in the petrel family Procellariidae. They have a global marine distribution, but are most common in temperate and cold waters, and are pelagic outside the breeding season.New ZealandNew ZealandNew Zealand is an island country in the southwestern Pacific Ocean. It comprises two main landmasses—the North Island (Te Ika-a-Māui) and the South Island (Te Waipounamu)—and over 700 smaller islands. It is the sixth-largest island country by area and lies east of Australia across the Tasman Sea and south of the islands of New Caledonia, Fiji, and Tonga.SeabirdSeabirdBirds living in the maritime environmentThe sooty tern is highly aerial and marine and spends months flying at sea, returning to land only for breeding.Raft of coastal seabirds Gulf of St. Lawrence, Quebec, CanadaSeabirds (also known as marine birds) are birds that are adapted to life within the marine environment.GullGullGulls, informally called seagulls (see Taxonomy), are seabirds of the subfamily Larinae. They are most closely related to terns and skimmers, and are placed with them in the family Laridae. They are also related, more distantly, to auks and skuas, and more distantly still to waders. Until the 21st century, most gulls were placed in the genus Larus, but that arrangement is now considered polyphyletic, leading to the readoption and revision of several genera.

*As an Amazon Associate I earn from qualifying purchases.

AboutPrivacyContact

TheInfoList organizes topic information and links to original sources.

Loading topic…